-For en reise det har vært så langt!

2019 NSI strategiarbeid FS 1.jpg

Et halvt år har gått siden prosjektarbeidet med å utvikle aktivCampus til et nasjonalt konsept startet for fullt. Hva er status?

Fra strategi til handling

Dette har vært et halvår hvor studentidrettens verdier har blitt praktisert i all sin kunst - engasjerende, kunnskapsrike, utfordrende og humørfylte. I Studentidretten vil! 2020-2024 står det at “studentidretten vil være en viktig bidragsyter til aktive og helsefremmende campus”. aktivCampus skal innen 2024 være etablert som konsept ved alle studiesteder i Norge, hvor man innen 2022 har som mål å etablere konseptet på fem studiesteder. Etter et halvt år ut i prosjektarbeidet er allerede ni studentidrettslag ved fem forskjellige studiesteder med i arbeidet, og til høsten vil enda flere bli en del av den nasjonale satsingen. De ni studentidrettslagene som nå deltar utgjør den nasjonale prosjektgruppen for aktivCampus, hvor det har vært gjennomført syv prosjektgruppemøter siden februar. Arbeidet har blitt ledet av en egen prosjektleder som tiltrådte stillingen i november 2020.

På et halvt år har vi sammen klart å omsette ord og overordnede målsetninger til konkrete handlinger og tiltak. Dette hadde ikke vært mulig uten all den frivillige innsatsen som er lagt ned gjennom studentidrettslagene.

Ved å bygge hverandre opp, dele erfaringer, tips og triks gjør vi hverandre gode og utvikler studentidretten i Norge samtidig.
— Maren Rygh, BI Athletics
210629.ACoppsummering.png

Oversiktsbilde 2021

Vi er i gang med å utvikle et konsept som bare kommer til å vokse i årene som kommer!

 

Et felles prosjekt med studenthelsa i fokus

Gjennom koronapandemien har studentidrettens mål om å være en resept mot ensomhet fått en helt ny aktualitet, hvor realiseringen av aktivCampus som et nasjonalt konsept har vært et sentralt virkemiddel. For å sette ekstra fokus på dette arbeidet tok vi i desember 2020 kontakt med Rådet for psykisk helse med en forespørsel om å inngå et samarbeid - herunder å søke prosjektmidler hos Stiftelsen Dam. Sammen har vi så langt gjennomført flere møter, og det er utviklet både en digital folder og et webinar om Hverdagsglede som skal gjennomføres til høsten. SHoT-undersøkelsen 2021 bekreftet viktigheten av disse tiltakene, hvor undersøkelsen blant annet viste til at studentene aldri har vært så aktive og på samme tid så ensomme før.

Gjennom et halvt års arbeid har vi utviklet et tett og godt samarbeid med Rådet for psykisk helse, og sammen gleder vi oss til å lyse opp studiehverdagen igjen. Vi vil takke Stiftelsen Dam som støtter prosjektarbeidet i 2021.

Studentidretten er hverdagsglede i praksis, der målet er at studentene skal være aktive, knytte bånd og oppleve mening og tilhørighet
— Maja Eilertsen, lege og forsker ved FHI
Hverdagsglede.Samlet.png
 

Samarbeid med samskipnad og utdanningsinstitusjon

En helt sentral del av arbeidet med aktivCampus er å etablere gode lokale samarbeidsmodeller. Vi tok derfor tidlig kontakt med både Samskipnadsrådet og Universitets- og Høgskolerådet med en forespørsel om å bli med i den nasjonale styringsgruppen for prosjektet. Sammen har vi nå gjennomført fem styringsgruppemøter siden februar, og vi har gjennom arbeidet oppdaget flere områder hvor vi kan utvikle gode samarbeid fremover.

Lokalt har samarbeidet med samskipnadene virkelig begynt å skyte fart. Sammen med samskipnaden i Trondheim, Stavanger, Vestlandet og Oslo skal vi til høsten ansette 10 studenter gjennom “Studentpakka”, hvor disse skal bidra til å skape en aktiv, helsefremmende og meningsfull studiehverdag. I tillegg er vi i gang med å etablere gode samspill med de ulike foreningene, herunder studenthelse, aktivitetstilbud og psykososialt læringsmiljø. Vi vet at fysisk aktivitet kan bidra til bedre karakterer og er et viktig for å ta vare på både den fysiske og psykiske helsen, og aktivCampus har et potensial til å bli et langsiktig samspill mellom studentidretten, samskipnaden og utdanningsinstitusjon - med felles mål gjennom supplerende tilbud og gode synergier.

 
Jeg tror aktivCampus kan bidra til å skape fine møteplasser for studentene og legge forholdene til rette for aktivitet, samhold og samarbeid på tvers av studieprogrammer
— Håkon Solberg, utdanningsdirektør OsloMet
i-cKmX3Zs-X4.jpg
 

Noen suksesser og milepæler i arbeidet så langt

Lokalt

  • etablert velfungerende prosjektgrupper bestående av studenter på tvers av studieretning, bakgrunn, interesser og erfaringer

  • etablert kontakt og knyttet bånd med viktige aktører - kun med positiv respons

  • laget et felles møtepunkt for ulike aktører på campus med interesse for fysiske aktivitet og psykisk helse blant studenter

  • vekket interesse blant mange studenter som nå gleder seg til studiestart til høsten

  • rekruttert mange frivillige studenter som ønsker å bidra i arbeidet

  • skapt en tettere og bedre dialog internt i studentidrettslaget, med en lavere terskel for deling av kunnskap og erfaringer

  • skapt et positivt klima for nettverksbygging

  • opprettet en god kommunikasjon med andre aktører lokalt, blant annet idrettskrets, kommune, fadderorganisering osv.

  • lagd flere gode videoer til promotering

  • utviklet gode team, lært mye av andre og utviklet gode relasjoner

Nasjonalt

  • etablert en god prosjektorganisering og involvert relevante stakeholdes i konseptutviklingen

  • skapt en arena for relasjonsbygging, kompetanseheving og samarbeid på tvers av studentidrettslag

  • utviklet en tettere relasjon mellom forbund og klubb

  • vedtatt et felles strategisk rammeverk for det nasjonale konseptet

  • utviklet en felles visuell profil, herunder lokale logoer

  • utviklet en felles hjemmeside og kommunikasjonsstrategi

  • utviklet felles verktøy og maler som nye studentidrettslag kan benytte for å starte opp aktivCampus

  • gått fra ord til handling gjennom å være klar til å gjennomføre Innsatsuka på ni forskjellige campus til høsten

  • skapt en større forståelse for studentidrettens rolle og potensial knyttet til de respektive studiestedene

  • skapt lokalt eierskap til aktivitetene og konseptet

 
i-dNb6XMX-X4.jpg
 

Vi har så vidt begynt på reisen, men vi ser allerede gode effekter av det arbeidet som nå legges ned.

Vi gleder oss til en ny start på studielivet til høsten, hvor vi gjennom aktivCampus skal sørge for en aktiv, helsefremmende og meningsfull studiehverdag gjennom sosiale felleskap og fysisk aktivitet!

Previous
Previous

Aktiv sommerferie + Hverdagsglede

Next
Next

Møt prosjektlederen for aktivCampus!