- Ingenting restarter kroppen like godt!

11111.png

Vi har alle kjent på følelsen. Dagen har gått i ett, lista over gjøremål fyller seg opp og hjernen er full av store tanker. Hodet kjennes tungt, det dunker litt i panna. Det er på tide med en restart!

 

Fysisk aktivitet gir velvære og overskudd

Fysisk aktivitet er viktig for å ta vare på og for å bedre den psykiske og fysiske helsen. Regelmessig fysisk aktivitet bedrer den fysiske formen, og gjør oss mer rustet til å mestre hverdagens krav og utfordringer (Helsedirektoratet). Dette trenger ikke være en lang og hard treningsøkt, men alt fra å gå en tur i nærmiljøet til å ta trappa i stedet for heisen. Det viktigste er å starte med noe som passer for deg!

Jeg går en tur ut. Frisk luft er så undervurdert!
— Elisabeth Sørvin Kristensen, leder styringsgruppen aktivCampus

Vi har spurt de som bidrar i arbeidet med aktivCampus hva de gjør for å lufte hodet etter en hektisk dag. Tre svar går igjen:

  1. Gå en tur ute i frisk luft, enten i skogen eller ved sjøen

  2. Skifte oppmerksomhet, gjerne ved å høre på musikk/podcast eller å prate med venner

  3. Få opp pulsen gjennom en treningsøkt

Ordsky.Luftehodet.png

Hva gjør du for å lufte hodet?

- Ingenting restarter kroppen like godt!

Maren Rygh (22 år) har hatt mange baller i lufta det siste halvåret. I tillegg til studiene er hun arrangementsansvarlig i studentidrettslaget BI Athletics, leder for Studentlekene i Oslo og medlem i prosjektgruppa for aktivCampus. Hun har gjennom vinteren funnet sin måte å lufte hodet på etter en hektisk dag.

Maren.LufteHodet.Small.png

“For å lufte hodet etter en hektisk studiedag går jeg ofte en tur som mulig avsluttes med et isbad i ny og ne. Ingenting som restarter kroppen like godt som det! Med litt hjernefrys og kickstart på blodsirkulasjonen føler jeg meg ofte friskere både ved kropp og sinn!”

Selv om grad av “hjernefrys” synker når vanntemperaturen øker, er dette fortsatt et viktig tiltak for å lufte hodet. “Det er utrolig viktig å få litt pustepause, så når det ikke er isbading er også vanlig bading et godt alternativ – det gjør jeg mer enn gjerne hele året!”, sier Maren. Videre kan hun fortelle at hun ofte lufter hodet med noen kveldsturer eller ved å danse: “Jeg er veldig glad i musikk, så det er faktisk ingenting som gir meg mer tenkepause og avbrekk enn å sette høyttaleren på fullt og synge og danse det ut!”.

 

Effekter av fysisk aktivitet - og natur

Å bruke kroppen har flere positive effekter. Helsedirektoratet skriver at fysisk aktivitet blant annet kan:

  • være en kilde til glede, livsutfoldelse og positive mestringsopplevelser

  • påvirke humøret positivt

  • gi energi og overskudd i hverdagen

  • redusere stress

  • gi bedre søvn

  • gi bedre selvbilde og selvtillit

  • gi sosialt fellesskap og bedre livskvalitet

En ekstra dimensjon ved aktiviteten er omgivelsene du er i. Å komme seg ut i naturen demper stress og bekymringer, samtidig som det får oss i bedre humør (Bratman, m.fl., 2015). Naturen har god effekt på vår mentale helse, og nyere forskning viser at selv korte turer i naturen forandrer hjernen. Å være i fysisk aktivitet ute i naturen kan med andre ord gi en dobbel effekt både fysisk og mentalt.

Det som gir meg fri fra en hektisk hverdag, er å få oppmerksomheten min over på noe annet. Da får jeg avstand til det som alltid opptar meg med morgendagen.
— Werner Fredriksen, seniorrådgiver Rådet for psykisk helse

Å være fysisk aktiv er én av fem grep for økt livsmestring i konseptet Hverdagsglede , utviklet av Rådet for psykisk helse, i samarbeid med Hdir, FHI og Frisklivssentraler. Ved å være aktiv i naturen kan også grepet “være oppmerksom” inkluderes på en positiv måte. Se mer i filmene nedenfor!

 
Et godt alternativ hvis man ikke har lyst å trene er en rolig tur i marka uten å lytte på noe annet enn naturen
— Ylva Sjölund, nestleder aktivCampus Oslo

Å lufte hodet etter en hektisk dag er viktig for å nullstille, lade batteriene og løfte blikket fra det som kan skape stress i hverdagen. Et godt tips er å lage daglige rutiner, hvor du kommer deg ut i frisk luft og vier ekstra oppmerksomhet til det som skjer rundt deg.

i-8Btm7CL-X3.jpg

Verdien av det sosiale

Noe som de fleste av oss har erfart det siste året er viktigheten av sosiale bånd, vennskap og relasjoner. I følge de nyeste resultatene fra SHoT-undersøkelsen har studentene aldri før vært så ensomme, og her har vi alle et ansvar for å hjelpe hverandre gjennom denne tiden. Å prate med venner er noe de fleste i prosjektgruppen for aktivCampus trekker frem som et viktig tiltak for å lufte hodet. Maren beskriver det på denne måten:

“Når det har vært mye hjemmesitting det siste året er det også en ting som har vært viktig for meg – og det er kollektivet! Alt fra treningsøkter, filmkvelder og gode middager med de jeg er glad i og kan snakke og lufte ting med hjelper veldig på når ting står på som mest, og man trenger å flytte tankene litt”

Å knytte bånd og gi av deg selv er også to grep i konseptet Hverdagsglede. Relasjoner kan gjøre deg bedre rustet til å takle vanskelige perioder i livet og kan gi deg bedre helse. I tillegg blir livskvaliteten høyere når du har en følelse av mening, og det å gi aktiverer områder i hjernen som er ansvarlig for lykke, belønning og velvære. Når vi flytter oppmerksomheten bort fra oss selv, så kan det redusere negative tanker og stress. Se mer i filmene nedenfor:

 
 

Ta deg tid til å lufte hodet. Ta deg tid til en restart mellom slagene.

Previous
Previous

Tren deg til bedre karakterer!

Next
Next

Sammen skal vi lyse opp studiehverdagen igjen!