Tren deg til bedre karakterer!

i-BSkZ674-X3.jpg

Studie utført av forskere på Norges Handelshøyskole og University of California, viser at trening forbedrer studenters akademiske prestasjoner.

 
Vi kan dermed konkludere med at forskjellen i akademiske prestasjoner er forårsaket av treningen.
— Alexander Wright Cappelen, professor NHH

I teorien er det mange grunner til å tro at mer fysisk aktivitet kan være bra for akademiske prestasjoner: Trening kan bidra til å få mer struktur på hverdagen og gi mentalt og fysisk overskudd til å studere. En rekker empiriske studier viser også at det er en positiv sammenheng mellom fysisk aktivitet og akademiske prestasjoner (Cappelen, 2018), men korrelasjon er ikke det samme som kausalitet.

Forskere ved NHH og University of California har nå klart å bevise at fysisk aktivitet fører til bedre akademiske prestasjoner. Studien viser også ut at de som trente fikk en bedre struktur på studiehverdagen, la seg tidligere om kvelden og var mer fornøyd med egen helse. Effekten var spesielt stor for de studentene som i utgangspunktet hadde utfordringer med studiene (Cappelen, m.fl., 2017).

Se innslaget som ble vist på

NRK Dagsrevyen.

Dersom den dokumenterte effekten hadde vedvart gjennom en femårsstudie, ville denne gruppen vært ferdig et helt semester tidligere og fått bedre karakterer
— Alexander Wright Cappelen, professor NHH
 
MicrosoftTeams-image (2).png

For hva skjer i hjernen vår når vi er fysisk aktive?

  • Noradrenalin frigjøres, noe som forbedrer vår oppmerksomhet, oppfatning og motivasjon.

  • Serotonin frigjøres, noe som styrker humøret.

  • Dopamin frigjøres, noe som forbedrer motivasjon, fokus og læring.

  • Hippocampus, den delen av hjernen som bidrar til læring og hukommelse, vokser i størrelse med regelmessig trening over tid.

 

Tips til eksamensperioden

Å prioritere tid til å være i fysisk aktivitet vil ha en positiv effekt på studiene. Nå i eksamensperioden er det viktig å huske på dette, hvor det i tillegg vil være et godt virkemiddel for å skape variasjon og energipåfyll gjennom en lang dag med pensumlitteratur. Her er fem gode tips til å skape en aktiv eksamensperiode!

Kjell-Erik.Kvadrat.png

“Finn nokon du liker å jobbe med, ha det moro og kjøp inn litt ekstra kos. Kanskje viktigst er det å få aktivert kroppen og huske nok søvn!”.

-Kjell-Erik Kvamsdal, 1.visepresident NSI

Maja.Kvadrat2.png

“Ta en tur ut minst en gang om dagen! Løp, sykle, gå, helst sammen med en venn. Legg merke til det du ser på veien og smil og hils på de du går forbi”.

-Maja Eilertsen, lege og forsker på livskvalitet og hverdagsglede ved FHI

Bård.Kvadrat.png

“Lag deg faste rutinger, få tilstrekkelig med søvn og sett av tid til både fysisk og mental trening”.

-Bård Johansen, direktør SAMMEN Trening

Foto: Cecilie Bannow

Monica.Kvadrat.png

“Engasjer deg i andre aktiviteter. Gjennom å være sosial, trene og gi til andre/hjelpe noen, kjenner man mening og mestring utover eksamensresultater. Stresset kan da senke seg litt”.

—Monica Beer Prydz, psykolog og forsker på livskvalitet og hverdagsglede ved UiO

Håkon.Kvadrat.png

“Del inn dagen i økter og unn deg tid til avkobling. Fysisk aktivitet har selvfølgelig en positiv effekt og gåturer er undervurdert”!

-Håkon Solberg, utdanningsdirektør ved OsloMet

 

Lykke til med eksamen!

PPT.Forsidebilde.AC2020.png
Previous
Previous

Møt prosjektlederen for aktivCampus!

Next
Next

- Ingenting restarter kroppen like godt!