Aktualitet og historie

Aktualitet.

aktivCampus skal bidra til bedre fysisk og psykisk helse blant studentene og være en resept mot ensomhet.

Studietiden er en kritisk og sårbar livsfase for mange. Resultater fra Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT) viser at:

  • 25% av studentene sliter med alvorlige psykiske symptomplager

  • 33% av studentene er ensomme

I løpet av pandemien har dette blitt forverret, hvor det gjennom Studiebarometeret 20212 og tilleggsundersøkelsen til SHoT 20213 kommer frem at:

  • 50% av studentene har følt seg mer ensom etter mars 2020

  • 77% savner det sosiale miljøet

  • 45% oppgir at de sliter med psykiske plager

  • 66% oppgir at de har en dårlig livskvalitet

aktivCampus skal gjennom sitt arbeid bidra til mer aktive og helsefremmende campus til det beste for alle studenter, ved å tilrettelegge for fysisk aktivitet i sosiale fellesskap.

Vi vet.

Betydningen av fysisk aktivitet på vår fysiske og psykiske helse er vel dokumentert. Studenter som trener regelmessig rapporter bedre psykisk og fysisk helse, i tillegg til at den fysiske aktiviteten bedrer akademiske prestasjoner. Videre er det flere studier som viser en positiv sammenheng mellom deltakelse i frivillig arbeid og egenopplevd helse og livskvalitet. Sammenlignet med personer som ikke deltar i frivillig arbeid, rapporterer stort sett frivillige at de har bedre allmennhelse, færre psykiske helseplager og mer velvære.

Bakgrunn og forankring.

Oppstarten

I 2016 startet en gjeng studenter ved NTNU i Trondheim opp kampanjen “Aktivcampus” som en del av emnet Eksperter i team, i samarbeid med Samskipnaden i Trondheim (SiT). NTNUI (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets idrettsforening) bygget videre på dette arbeidet og startet en pilot kalt «Treningsløftet» i 2018 - med mål om å fremme fysisk og psykisk helse blant studentene på NTNU i Trondheim, samt å tilrettelegge for vennskap og sosiale møteplasser. Piloten endret i 2019 navn til «aktivCampus» og ble videreført i 2020 ifm studiestart. aktivCampus i regi NTNUI er forløpet til etableringen av et nasjonalt konsept for hele norsk studentidrett ved samme navn.

Nasjonalt konsept

aktivCampus har som hensikt å skape enda mer aktivitet både på og utenfor campus for dagens studenter, og styrke studentidrettslagenes rolle som sosial arena i studietiden. Gjennom opplysningsarbeid, innsatsuke og hverdagsaktivitet, skal den enkelte student finne morsomme måter å være aktiv på i sin studiehverdag.

Etableringen av aktivCampus som et nasjonalt konsept er forankret i NSIs langtidsplan «Studentidretten vil! 2020-2024» vedtatt av Forbundstinget i februar 2020, definert under strategiområde 2 Studentidretten vil være en viktig bidragsyter til aktive og helsefremmende campus delmål 2.1.1 Etablere «aktivCampus» som et nasjonalt konsept gjennom fem pilotprosjekter ila tingperioden.



Internasjonalt perspektiv

Arbeid med å utvikle mer helsefremmende studiesteder er i vinden. I Europa pågår det et større prosjekt som går over syv forskjellige land kalt «Active Campus Europe» (ACE). Prosjektet er delfinansiert gjennom EUs Erasmus+ programmet og har som mål å integrere økt fysisk aktivitet i det daglige universitetslivet. De første evalueringene som er gjennomført tilsier at de største positive effektene av prosjektet er økt fysisk og mental helse hos de som har fullført programmet. I USA og Canada finner man flere liknende prosjekter og programmer knyttet til deres respektive universiteter. Innenfor studentidretten har det internasjonale studentidrettsforbundet (FISU) nylig etablert konseptet «Healty Campus». Prosjektet starter opp i løpet av 2020 og har som mål å forbedre retningslinjer og standarder knyttet til helse og aktivitet på studiesteder i hele verden.