Sammen skal vi lyse opp studiehverdagen igjen!

i-Jc4npzd-X3 – Kopi.jpg

Resepten mot ensomhet er å få være en del av et sosialt fellesskap. Vi står klare med åpne dører, hvor aktivCampus vil bli et av de viktigste tiltakene for studentene høsten 2021.

 

Vi i studentidretten har siden fjor høst jobbet med et tydelig mål i sikte – vi skal gi studentene en ny start på studielivet høsten 2021. Sammen med Rådet for psykisk helse er vi klare til å fremme hverdagsglede, latter og vennskap på campus igjen, hvor vi til studiestart lanserer aktivCampus som et nasjonalt konsept. aktivCampus vil være et åpent tilbud for alle studenter, både nye og etablerte, men gitt koronapandemien ønsker vi å legge ned en ekstra innsats for de som startet studietiden i fjor høst.

I år ønsker vi spesielt å gi 2.årsstudentene en ny start på studielivet, slik at de får oppleve campus som et sted hvor de kan treffe venner, få mestringsfølelse, hente motivasjon, blir inspirert og hver eneste dag kjenner at studielivet er meningsfullt.
— Atle Rolstadaas, prosjektleder aktivCampus

Årets helse- og trivselsundersøkelse blant norske studenter viser at 45 prosent sliter psykisk og over halvparten føler seg ensomme (SHoT 2021). Andelen som sier de savner noen å være sammen med, føler seg utenfor eller isolert, er økt fra 30 prosent i 2018 til 54 prosent i 2021. Det er også en markant nedgang i vurderingen av egen fysisk helse. I 2018 sa 79 prosent av studentene at de hadde god fysisk helse. Nå sier 68 prosent det samme.

i-Nxwrnzr-XL.jpg

Sammen med ni studentidrettslag, spredt på fem studiebyer i Norge, skal vi gjennom aktivCampus skape en aktiv studiestart som fremmer vennskap og hverdagsglede. Vi kickstarter høstens studietid med en "ekstra fadderuke" preget av glede, samhold og vennskap gjennom fysisk aktivitet i regi av den frivillige studentidretten. Vi ønsker at aktivCampus skal bidra til å danne og videreføre gode relasjoner mellom studentene, på tvers av studieprogrammer og studiekull, men vil skille seg fra den tradisjonelle fadderuken ved at det vil være alkoholfrie arrangementer og aktiviteter.

En viktig del av dette arbeidet er å etablere gode lokale samarbeidsmodeller. Ved å arbeide sammen og løfte hverandre opp, vil tilbudet som møter studentene bli enda mer helhetlig og oversiktlig. Et ønsket fremtidsbilde i arbeidet er å skape en aktiv, helsefremmende og meningsfull studietid. For å lykkes med dette er vi avhengig av å skape gode synergier og samspill, både nasjonalt og lokalt. Vi er derfor glade for at både Universitets- og høgskolerådet og Samskipnadsrådet er med i prosjektets styringsgruppe. Det jobbes nå med å etablere gode samarbeid med samtlige studiesteder og samskipnader, hvor aktivCampus kan være et fellesprosjekt og noe håndfast alle parter kan stille seg bak og jobbe mot.

Aktualisere.Ensomhet(2).jpg

 

Gjennom aktivCampus vil det arrangeres ulike aktiviteter, hvor man i tillegg til å synliggjøre det mangfoldige tilbudet som allerede eksisterer på studiestedet vil tilby nye, lavterskel aktiviteter som passer for alle. Vi ønsker at studentene som deltar skal fortsette med aktivitetene etter at uken er over, enten gjennom det organiserte idrettstilbudet eller gjennom egenorganiserte aktiviteter sammen med andre. Rådet for psykisk helse vil arrangere et skreddersydd webinar knyttet til Hverdagsglede og økt livsmestring, hvor studentene får tilgang til en nyutviklet digital folder som de kan benytte i egen hverdag. Vår ambisjon er at alle studenter skal finne et tilbud de ønsker å bli med på gjennom aktivCampus.

 

 

Resepten mot ensomhet er å få være en del av et sosialt fellesskap. Studentidrettslagene er slike fellesskap, som inkluderer og aktiviserer studenter på tvers – av, med og for studentene selv.

 

Velkommen til oss. Velkommen til aktivCampus!

Previous
Previous

- Ingenting restarter kroppen like godt!

Next
Next

Møt styringsgruppen for aktivCampus!